\

Donderdag 30 maart 2023

Dagprogramma 05: Preconceptiezorg, jonge zwangerschap, antenatale zorg
Dagvoorzitters: Prof. Dr. Roland Devlieger & Prof. Dr. Yves Jacquemyn

In de zorg van voor de bevruchting tot aan de bevalling beweegt er wat in de Lage Landen. Bij het samenstellen van dit dagprogramma  was het een aangename verrassing de talrijke oorspronkelijke en vernieuwende Nederlandse en Vlaamse initiatieven omtrent het optimaliseren van het antenatale project te ontdekken. We beginnen dit boeiende dagprogramma, kijkend naar onze verloskundige glazen bol: hoever staan we in het voorspellen van met name hypertensieve verwikkelingen, foetale groeistoornissen en vroeggeboorte? Het is een lang gekoesterde droom om nog voor de zwangerschap te kunnen weten of je later in de problemen zal komen en gewapend met die kennis hopelijk de problemen kan afwentelen. Als het dan niet echt op voorhand kan, wat kunnen we nog bieden bij vroeg detectie in het eerste trimester? Zijn er echt apps die sterker zijn dan de genoemde glazen bol? En verslaan we de grote obstetrische verwikkelingen met eenvoudige middelen zoals lichaamsbeweging en een paar vriendelijke bacteriën? Wilt u het antwoord weten kom dan naar onze ochtendsessie!

Het echoscopisch onderzoek in het eerste trimester: in Nederland een langzaam verworven gestructureerd gebeuren versus heel wat leuke echootjes in Vlaanderen? Of ligt dat toch niet zo eenvoudig, en wat doe je als je zo vroeg een afwijking vaststelt? Kunnen we nou eindelijk heel het foetale genoom uit een druppel moederlijk bloed aflezen of is dat nog Science fiction? We gaan de discussie in de tweede sessie aan.

Ook in 2023 leven we in pandemische tijden, met name de diabetes pandemie breidt zich verder uit, en verschilt het calvinistische noorden hierin van het bourgondische zuiden? Gaan we met zijn allen best meer vasten en ander vragen rond diabetes en zwangerschap worden in de namiddag beantwoord.

Tot slot proberen we uit te vissen hoe we de bevalling best voorbereiden en wanneer die bevalling dan wel best zou gebeuren, is de ‘houdbaarheidsdatum’ van de zwangerschap veranderd?  Tijdens dit onderdeel bespreken we diverse aspecten. Gaande van een app-gestuurde psychosociale selectie van kwetsbare zwangeren tot verloskundigen enige sympathie voor de bekkenbodem aanleren. Durf je je zekerheden bloot te stellen aan wat uitdaging kom dan naar onze afsluitende sessie.

Klik hier voor het programma overzicht.