Wetenschapsprijs 2025
Dr. E. Slager heeft met het oprichten en organiseren van het “Doelencongres” jarenlang de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op gebied van Gynaecologie en Verloskunde op uitzonderlijke manier gepromoot. Om zijn gedachtengoed voort te zetten wordt er een tweejaarlijkse wetenschappelijke prijs toekent aan onderzoekers binnen het specialisme.
DOELSTELLINGEN
Deze prijs beoogt een onderzoeksproject te financieren dat tegemoetkomt aan meerdere van de volgende doelstellingen:
- Het project dient een meetbare vooruitgang te beogen in het brede domein van de Verloskunde Gynaecologie.
- Het project dient bij voorkeur gebaseerd te zijn op een Vlaams-Nederlandse samenwerking.
- Het project dient bij voorkeur gebaseerd te zijn op een samenwerking tussen universitaire en niet-universitaire centra
- Het project dient bij voorkeur een samenwerking te stimuleren tussen de eerste, tweede en derdelijns geneeskunde.
- Het project dient bij voorkeur de assistenten in opleiding tot gynaecoloog te betrekken.
- Het project dient bij voorkeur ook het de burgers te betrekken in zijn opzet, uitvoering en uitstraling.
De manier waarop de projectaanvragen beoordeeld worden en het financiële beheer van de gesteunde projecten staan garant voor een goede en efficiënte besteding van de middelen van het fonds. De aanvrager gaat akkoord met de principes van het fonds door een projectaanvraag in te dienen.
Aanvraagprocedure
Projecten kunnen ingediend worden door een consortium van één of meerdere gynaecologen, neonatologen en/of vroedvrouwen. De ingediende projecten worden beoordeeld door de Executive Commissie van de IGO-Doelencongressen. Elk ingediend project wordt vertegenwoordigd door slechts één projectverantwoordelijke. Elk project van hoogstaande kwaliteit komt in aanmerking, al wordt prioriteit gegeven aan projecten waarvoor de andere financieringsmogelijkheden beperkt zijn. De doelstellingen en de aanpak van het project moeten origineel zijn en beantwoorden aan de bovenstaande doelstellingen.
De projecttoelage kan aangevraagd worden van 15 november 2024 tot en met 15 januari 2025. Projectaanvragen die onvolledig zijn of te laat ingediend worden, zullen niet ontvankelijk verklaard worden. Na de deadline van indiending zullen er geen wijzigingen aan de projectaanvraag aanvaard worden.
De aanvraag gebeurt aan de hand van het aanvraagformulier.. In dit formulier zullen enkele vragen beantwoord moeten worden en enkele documenten geüpload.
De vragen, naast de gevraagde persoonsgegevens zijn:
- Beschrijf de doelstelling van het project (maximaal 250 woorden)
- Beschrijf het plan van aanpak van het project (maximaal 250 woorden)
- Motiveer waarom u vindt dat dit project in aanmerking moet komen voor de IGO Wetenschapsprijs 2025. (maximaal 250 woorden)
De gevraagde documenten (niet verplicht):
- Begroting van het project waaruit blijkt waar de eventuele prijs voor gebruikt zal worden.
- Eventuele reeds behaalde resultaten
- Overige relevante documenten voor de beoordeling van uw onderzoeksproject
Dien uw projectaanvraag hier in!
Beoordelingsprocedure
De beoordeling van de projecten verloopt in vier stappen:
- De aanvraag wordt eerst beoordeeld op ontvankelijkheid door het IGO Congressecretariaat. Hierbij wordt nagegaan of het project tijdig werd ingediend, het dossier volledig is en de aanvrager voldoet aan de criteria om een aanvraag te mogen indienen.
- Ieder individueel lid van de Executive Commissie evalueert de geanominiseerde projecten op basis van de onderstaande criteria. Elk van deze criteria wordt separaat beoordeeld, waarbij een minimum score per criterium behalen (7/10) behaald dient te worden om te kwalificeren: Wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie, de overeenstemming met de doelstellingen van de IGO-Doelencongressen (zoals boven benoemd), optionele, alternatieve financiering.
- De drie hoogst beoordeelde onderzoeksvoorstellen worden en de bijbehorende beoordelingen worden door de Executive Commissie besproken. Hieruit wordt de definitieve winnaar vastgesteld.
- De winnaar en de afgevallen aanvragen worden door het IGO Congressecretariaat gecontacteerd. Van de winnaaar wordt verwacht dat er melding wordt gemaakt in de publicatie(s)/presentatie(s) van de prijs
Verloop na toekenning
Na de eindbeslissing wordt de Wetenschapsprijs gedurende het IGO-Doelencongres uitgereikt. Eventuele bezwaren moeten schriftelijk worden ingediend bij het IGO Congressecretariaat. Tegen de beslissingen gedurende de beoordelingsprocedure, is geen beroep of verzoek tot herziening mogelijk. Het IGO Congressecretariaat neemt echter formeel nota van eventuele bezwaren en houdt deze in overweging om de professionele procedure na te leven.
Het projectbudget kan uitsluitend betaald worden aan een organisatie en niet aan een natuurlijk persoon. Het wordt in jaarlijkse schijven uitbetaald over de gehele looptijd van het project (maximum twee jaar). Ten laatste, drie maanden na het einde van de projecttermijn, wordt door de projectverantwoordelijke het eindverslag ingediend bij het IGO Congressecretariaat. Het eindverslag omvat de wetenschappelijke resultaten, evenals het financiële overzicht ven de besteding van het toegewezen budget. De projectverantwoordelijke dient op het volgende IGO-Doelencongres een voordracht te geven van de behaalde resultaten van het project. Bij het ontvangen van de toelage engageert de projectverantwoordelijke zich dan ook om hiervoor beschikbaar te zijn of een mede-onderzoeker af te vaardigen. In dat geval zal dit de goedkeuring van de Executive Commissie moeten krijgen.